Keresés:
Keres
Minden, amit tudni szeretnél a számláról, de sosem merted megkérdezni Thursday, March 3, 2011
Mindenki érdeke elektronikus rendszerek használata a számlázásban
 
Mindenki érdeke elektronikus rendszerek használata a számlázásban
dr. Kovács Ferenc, elnökhelyettesi tanácsadó
Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Szinte már minden vállalkozás számára közhely, hogy informatikai rendszereket célszerű használni az ügyvitel, a számvitel, a könyvelés, és nem utolsó sorban a számlázás területén. Már az sem kétséges, hogy ez mind a hatóságok, mind a vállalkozók közös érdeke, amely megkönnyíti, felgyorsítja az ellenőrzéseket, átláthatóbb működést tesz lehetővé, és sok esetben jelentősen megkönnyíti a vállalkozások adminisztratív feladatait.

De, azért mégsem ilyen rózsaszín a felhő a fejünk felett? Igen, kétségtelen, hogy az elektronikus számlák megjelenése, és a velük való foglalatosság megzavarja, kizökkenti, új kihívások elé állítja a vállalkozásokat. Mint minden újtól, ettől is félünk (egy kicsit?), de már egyre többen kóstolnak bele, ízlelik meg a vegyes megoldások nyújtotta előnyöket. Az adóhatóságnak is érdeke, hogy az e-számlák, a hagyományos számlákhoz hasonlóan, azonos elbírálással, zökkenőmentesen töltsék be szerepüket, és terjedjenek, jelenjenek meg azon területeken, ahol a papír alapú számlákkal szemben egyértelmű az előnyük.

Előadásomban részletezem, hogy az adóhatóság mivel járult és járul hozzá az elektronikus számlázás mielőbbi elterjedéséhez.