Keresés:
Keres
Szabványos úton az e-számlákért - változnak a szabályok Wednesday, June 8, 2011
 
Az e-számla szabványosításának helyzete külföldön és itthon
Varga Gábor
Magyar Szabványügyi Testület

Általában egy laikus szemlélő számára az átlagos informatikai megoldások működőképesnek látszanak anélkül, hogy bármilyen szabványos környezetről tudomása lenne, pedig a háttérben mégis közmegegyezésen alapuló szabályok alapján létrejött megoldások biztosítják a zökkenőmentes működést, gondoljunk csak a hálózati protokollra, vagy akár az e-mailek formátumaira.
E nélkül már maga az Internet is működésképtelen lenne. Az elektronikus számlák megjelenése és széles körű elterjedése során a szakemberek felismerték, hogy szabványos megoldások lehetőségével is hozzá lehet járulni a széles körű elterjedés megkönnyítéséhez. A vonatkozó jogszabályok a gazdasági verseny élénkítése, a gazdálkodói aktivitás ösztönzése érdekében a számviteli bizonylatok elektronikus kezelése terén igen megengedőek, egyszerűen fogalmazva "felnőttként" kezelik a piaci résztvevőket, így a szabad választásnak köszönhetően igen színes megoldások születnek. Az interoperabilitási igény egyre erősödő előtérbe kerülése készteti a szakembereket, hogy választható módon, de bizonyos területeken magasabb fokú szabványossági megfelelést várjanak el a piaci szereplőktől.
Jó példa erre az elektronikus aláíró tanúsítványok kezelése kapcsán a nemzetközi szintű, tagállamok közötti elfogadás és szabványokon alapuló kölcsönös kezelés kérdésköre.
Korábbi időszakokban az alapvető szabványalkotói munka volt a meghatározó, manapság viszont egyre nagyobb szerep jut a különböző szakmai csoportok ajánlásai, a piacon már esetleg elfogadott javaslataik egységesítése és nemzeti, vagy uniós szintre emelésének a minél szélesebb körű alkalmazhatóság érdekében. Az elektronikus számlák területén sincs ez másképp, számos szakmai szervezet, nemzetközi csoport alkot ajánlásokat, szabványos megoldások elősegítéséhez vezető javaslatokat, melyek olyan gyakorlati tapasztalatokat adnak, hogy idővel a szabványosító szervezetek felhasználhatják a vonatkozó szabványok előírásaihoz. Látszólag ez a követő magatartás lassítja a folyamatokat, viszont az így ajánlott, vagy alkalmazásba vett szabványok a piacra később belépő, esetleges tömeges felhasználók számára már szabványosabb, könnyebben alkalmazható működési teret képeznek.