Keresés:
Keres
KKV dokumentumkezelés a nagyvállalatok mintájára Thursday, December 5, 2013
 
Aláírási funkció univerzális integrálása különböző dokumentumkezelő rendszerekben
dr. Haraszti Miklós
DMSLabor

Sajnos egy igen összetett, nehezen érthető szakmai területről van szó, gondoljunk csak az elektronikus aláírás technikai megoldására, vagy a jogszabályokra történő hivatkozásokra. Ennek ellenére beszélnünk kell az aláírások alkalmazásáról, mert bizonyos hitelességi, bizalmassági igények esetén az egyetlen ma még járható út a természetes személyek aláírásának, kézi aláírásának használata.

Az előadás különlegessége, hogy kísérletet teszünk az aláírási funkciót a megvalósítás technikájától függetlenül vizsgálni annak érdekében, hogy a jövőben fejlődő dokumentumkezelő rendszerek minél hatékonyabban, közérthetően és a hitelességi, jogszabályi igényeknek legjobban megfelelő megoldást integrálhassák.

A kérdéskör első ránézésre sem technológiai, hanem társadalmi és üzletpolitikai jellegű, ezért az informatikától függetlenül közgazdasági és üzleti alapon szükséges vizsgálni. Fel kell tennünk az alapkérdést, miért van szükség aláírásra (adott esetben), és a szoftveresen támogatott megoldások esetében mi a további funkciója, jelentősége a kézi aláírásnak. Sokan fel sem teszik ezeket a kérdéseket, ezért a kialakuló megoldások, külső körülményként kezelik az aláírásokat, annak ellenére, hogy számos helyen elektronikus aláírást (is) alkalmaznak az irat- és dokumentumkezelő rendszerekben.