Keresés:
Keres
Szabványos úton az e-számlákért - változnak a szabályok Wednesday, June 8, 2011
 
A SEPA célja és hatóköre, a bevezetés státusza
Szávai Zoltán, igazgató
MKB BANK Zrt.

Az európai gazdasági integráció jelentős feladatai közé tartozik a pénzforgalmi szolgáltatások egységes, pán-európai szintű integrációja. Ezt hivatott megvalósítani a SEPA (Single Euro Payment Area – Egységes Euró Pénzforgalmi Övezet) kezdeményezés. A SEPA az XML metanyelv és az ISO 20022 szabvány felhasználásával új pénzforgalmi megbízás típusokat alakított ki, melyek közül a két legfontosabb az átutalás és a beszedés.
A SEPA kezdeményezést politikai akarat hozta létre, megvalósítását pedig mind EU, mind pedig nemzeti szinteken fontos államigazgatási és magán szervezetek végzik, illetve támogatják. A SEPA kiemelt hangsúlyt fektet a szolgáltatások minél nagyobb fokú automatizálhatóságára is, az e-SEPA kifejezetten ezen szolgáltatások és a SEPA fizetési modellek integrációs lehetőségeivel foglalkozik.
Magyarországra is jelentős feladatokat ró a közeljövőben a SEPA migráció, függetlenül az euró céldátum meghatározásától, hiszen az előkészületben lévő migrációs szabályozás az euró zónán kívüli EU tagállamok számára is konkrét határidőket tűznek ki.