Keresés:
Keres
Iratkezelés 2.0 - a számlakezelés forradalma Thursday, May 24, 2012
Signature_pad_WS_2012
 
Hiteles kézi aláírás a tableten - gondolkodjunk rendszerben!
Katona Tihamér
WIT-SYS Consulting Zrt.

Handwritten electronic signatures – Kézzel írott elektronikus aláírás

Az elektronikus aláírások és a biztonságos tárolásuk egyre inkább fontossá válnak. Egy egyszerű nyugtától az összetett szerződésekig a kézzel írott aláírás a mindennapi élet egy része.
Az aláírás rögzítésére szolgáló eszközök segítségével - úgynevezett aláíró tábla (signature pad) - az elektronikus dokumentumok folyamatlánca, a létrehozástól az archiválásig, anélkül implementálható a kézzel írott aláírással együtt, hogy az elektronikus folyamatot megszakítanánk (nyomtatással és szkenneléssel).
Az alapvető követelmény egy kézzel írott elektronikus aláírás egyértelmű hozzárendelése egy dokumentumhoz és egy személyhez.
Egy másik fontos követelménynek kellene lenni az aláírt elektronikus dokumentum integrációjának egy vállalat munkafolyamatába.
Azoknál a vállalatoknál ahol az üzleti folyamatok sok papírmunkával járnak, mint pl. biztosítótársaságokban, bankokban és ügynökségeknél az elektronikus aláírás használata egyértelmű költség megtakarítást valamint rövidebb átfutási időket és az illetéktelen felhasználás megelőzését eredményezi.
Az elektronikus dokumentumok elektronikus (kézzel írott) aláírással együtt jelentős megtakarításokhoz vezetnek a nyomtatásnál, másolásnál, faxolásnál és az archiválásnál.
A kézzel írott elektronikus aláírásból kinyert biometrikus adatok felhasználásával lehetővé vált az automatikus hitelesség vizsgálat.

Milyen előnyöket nyújt az elektronikus kézzel írott aláírás?

  • Szükségtelen a dokumentumok kinyomtatása az aláíráshoz
  • Az aláírást nem lehet másolni, sokszorosítani vagy ellopni
  • A „Signature Pad”-el rögzített aláírásokat írásszakértő igazolhat.

Mire van szükség egy kézzel írott elektronikus aláíráshoz?

  • Aláíró eszköz a kézzel írott aláírás rögzítéséhez (idő, nyomás és nagy felbontású aláírás-kép).
  • A rögzített aláírás és a hozzá tartozó biometrikus adatok titkosított továbbítása az aláírás szoftverbe.
  • Szoftverrendszer, amely aszimmetrikus titkosítással integrálja ezt az aláírást egy manipulációbiztos elektronikus dokumentumba (figyelembe véve a Német Információbiztonsági Szövetségi hivatal (BSI) ajánlásait a titkosítási kulcs hosszára vonatkozóan: jelenleg legalább RSA 2048 bit).
  • A rendszernek képesnek kellene lennie oly módon rögzíteni az aláírást, hogy azt fel lehessen használni bizonyítékként a bíróságon egy írásszakértő által.
  • Opcionális lehetőségként aláírás hitelesítő szoftver az aláírások összehasonlítására a már eltárolt aláírásokkal.

Valós idejű aláírás ellenőrzés
Ezzel az aláíró eszközzel és a XYZMO biometrikus szerverével lehetséges az aláírások valós idejű ellenőrzése egy 6 aláírásból álló profillal való összehasonlítás alapján.