Keresés:
Keres
Iratkezelés 2.0 - a számlakezelés forradalma Thursday, May 24, 2012
 
A számviteli bizonylatok hitelessége, a számlák ellenőrzése
dr. Kovács Ferenc, elnökhelyettesi tanácsadó
Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A hatóságnak egyre sokrétűbb ellenőrzési feladatai keletkeznek, de azt még nem mondhatjuk, hogy a cégek iratkezelését is nekünk kellene ellenőriznünk. Az iratkezelési szemlélet megváltozásához azzal tudunk hozzájárulni, hogy a számviteli bizonylatok, kifejezetten a számlák ellenőrzése során támogatjuk az elektronikus megoldások terjedését, az ellenőrzési gyakorlatunkba beépítettük a jogszabály által lehetővé tett egyéb módozatok konstruktív vizsgálatát.

A hitelesség megítélése hatósági feladatunk, hiszen az áfa elszámolhatósága, vagy visszaigénylése szempontjából egyazon bizonylat adott esetben megfelelhet a számviteli törvénynek (költségként elszámolható), de nem felel meg az áfa törvénynek (az áfa nem számolható el). Természetesen a cégek arra törekszenek, hogy az általuk kezelt bizonylatok minden jogszabályi követelménynek megfeleljenek, annak érdekében, hoyg esetleges hatósági ellenőrzés során a bizonylatokban hibát ne találjunk.

Az elektronikus számlák, illetve az ahhoz hasonlatos elektronikus úton előállított számlabizonylatok feltételrendszere folyamatosan változott, hosszú évek alatt eljutottunk egy viszonylagos nyugvópontra, amely a HÉA módosítás 2012 január elsejétől hatályos változatása épül. Vannak persze nyitott kérdések, de vannak világos keretek is.

Előadásunk azzal próbál hozzájárulni az iratkezelési fejlesztési kedv előmozdításához, hogy bemutatjuk milyen módozatok állnak rendelkezésre a számviteli bizonylatok elektronikus kezelése területén, amely alapján az általános iratkezelés is elektronizálható lenne.