Keresés:
Keres
Hogyan tovább iratkezelés? Thursday, June 10, 2010
Iratkezelés Csiba András, Számadó (pdf)
Tanulságok az IT korszak előtti iratkezelésből, Csiba András, Számadó kft.
 
Tanulságok az IT korszak előtti iratkezelésből - fejlődés vagy forradalom?
Csiba András
Számadó Kft.

A "hogyan tovább?" válaszokra sok esetben következtethetünk a "hogyan csináltuk eddig?" gyakorlatából. Az iratkezelés fejlődésére érdekes megközelítés az IT korszak előtti iratkezelési megoldásokat alapul venni. A szoftverek megjelenése ezen a területen fokozatos fejlődést hozott, vagy forradalmi áttörés következett be?

Az jól látszik, hogy a szakma számos területen éppen vajúdik, rengeteg komponens, szoftver funkció áll rendelkezésre az új típusú dokumentumkezelés területén, mégsem sikerült szinte semmit előre lépni, legalábbis globálisan nem. Azonban ha vizsgáljuk azokat a területeket, ahol sikerek mutatkoznak, ott az is elemezhető, mi vezetett oda. Vizsgáljuk a dokumentumok, - ha tetszik iratok - múltbéli állapotát, hiszen az IT előtt is volt élet, csak némelykor elfelejtjük. Ha újat akarunk létrehozni, tanulni kell a régiből. Be kell menni egy Herlitzbe, és sokat lehet okulni.

Ungvári Tamás egy előadásában fejtegette: A francia forradalom nem azért tört ki, mert az emberek nyomorogtak, éppen ellenkezőleg, vagy az angol dicsőséges forradalom akkor tört ki, amikor a király (I. Károly) megvonta a parlamentet az angoloktól. Ettől eltekintve jól éltek, fejlődött az ipar, a kereskedelem. Könnyen lehetne forradalmat csinálni, ha megvonnánk az e-adóbevallást a könyvelőktől.