Keresés:
Keres
Minden, amit tudni szeretnél a számláról, de sosem merted megkérdezni Thursday, March 3, 2011
Miért egyre bonyolultabb_Számadó tanulmány
Miért egyre bonyolultabb az elektronikus bizonylatok kezelése?
 
Miért egyre bonyolultabb az elektronikus bizonylatok kezelése?
Csiba András, e-Ügyvitel és e-Bevallás munkacsoport
Informatikai Vállalkozások Szövetsége

Valójában némileg egyszerűsödik az üzleti szféra elektronikus bizonylatainak kezelése: a gyakorlati problémák már több szabályozó, jogszabályi háttér finomítását váltották ki. Azért érezzük mégis egyre bonyolultabbnak a céges ügyvitel - kötelező, vagy önként vállalt - elektronikus bizonylatainak kezelését, mert egyre több területen jelenik meg, többféle módon kezdjük alkalmazni. A bonyolultságot az élet maga szüli, a feladat viszont sokszor épp oly egyszerű, mint a hagyományos papír alapú megoldásoknál.

Az IVSZ e-Ügyvitel és e-Bevallás munkacsoportja olyan problémákkal foglalkozik, melyek az elektronikus, szoftverek által kezelt vállalati folyamatokat érintik:

- Könyvelés a digitális világban
- Dokumentumkezelés
- Digitális aláírások és az ügyvitel
- Elektronikus számlázás
- Az elektronikus ügyvitelt akadályozó törvényi feltételek

Az új technológiák alkalmazása és e területen történő elterjedése rendkívül lassú. Feltehetően az ügyviteli, számviteli szakma résztvevőinek az új lehetőségek befogadására irányuló mérsékelt érdeklődése, újfajta megoldások alkalmazása esetén pedig az ellenőrző hatóságok reakcióitól való aggodalmuk, valamint bizonyos már a fejlődést is akadályozó szabályozások továbbélése miatt. Ezen okok vizsgálatát, és a lehetséges előremutató irányokat kívánjuk megfogalmazni, és a megfelelő fórumokon képviselni.